NOVA ZNANJA ZA MLADE IZ CRVENOG KRIŽA/KRSTA TUZLA

Dvoje mladih iz Crvenog križa/krsta Tuzla u hrvatskoj Orahovici učili o realističkom prikazu povreda te djelovanju u katastrofama.

 

Orahovica, 29. kolovoza 2017. – Na četrnaestoj Ljetnoj školi mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije u Orahovici učestvovalo je svoje mladih iz Crvenog križa/krsta Tuzle i Doboja.

„Nastavak je to suradnje koju njegujemo od prve Ljetne škole. Humanost ne poznaje granice, a crvenokrižaše diljem svijeta pokreću ista načela. Zato nam je izuzetno drago svake godine u Orahovici ugostiti i nekoliko mladih iz Bosne i Hercegovine. Njihovo te uključivanje mladih iz Srbije pokazalo se izuzetno dobrim. Osim što stječu nova znanja, mladi sklapaju poznanstva i razvijaju prijateljstva što je najbolji temelj za njihovu suradnju u budućnosti“, kazao je Marko Đukić, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

Irina Žarić iz Doboja na Ljetnoj je školi postala voditeljica programa „Realistički prikaz ozljeda“, a Amar Knežević i Ensar Mušović iz Tuzle svladali su edukaciju za voditelje programa „Priprema za djelovanje u katastrofama“.

„Riječ je o izuzetno vrijednom znanju koje može poslužiti ne samo u katastrofama, nego i u životu općenito. Kao član Crvenog križa već sam fizički pomagao u katastrofama, a sada u sličnim prilikama mogu pružiti daleko više. Znam kako funkcionira organizacija, ali i operativna pomoć unesrećenim osobama. Stečeno znanje jedva čekam podijeliti sa članovima Crvenog križa/krsta Tuzla te učenicima tamošnjih škola“, kazao je dvadesetogodišnji Amar Knežević.

Osim za spomenute programe polaznici Ljetne škole osposobljavali su se za voditelje programa „Prva pomoć“, „Prevencija ovisnosti i odgovorno spolno ponašanje“ te „Prevencija trgovanja ljudima.

U Ljetnoj je školi koja je trajala deset dana, učestvovalo je  sto pedeset mladih u dobi od 14 do 30 godina. Polaznicima su na završnoj svečanosti dodijeljena uvjerenja o njezinu uspješnom pohađanju. Ona ih potiču na daljnji humanitarni rad te promicanje volontiranja među mladima.