Održana završna konferencija projekta “Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje – CoPRIS”

16. juna 2023.godine održana je Završna konferencija projekta “Jačanje kapaciteta institucija za zaštitu i spašavanje Copris- Capacity of Protection and Rescue Institution Strengthened ” kojeg finansira EU 🇪🇺 kroz program Prekogranične saradnje Srbija- Bosna i Hercegovina.

Crveni križ/krst grada Tuzla je kroz projektene aktivnosti izvršio opremanje Službe zaštite i spašavanja ličnom i kolektivnom opremom za spašavanje, te je izvršena nabavka 2 Automatska eksterna defibrilatora za potrebe građana našeg grada. Nabavka ovih uređaja je prepoznata u Zajedničkom akcijskom planu projekta, kao ključna oblast 2. Preventivno djelovanje.

Automatski eksterni defibrilatori su, na osnovu prijedloga lokaliteta za njihovu postavku, JZNU Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” Tuzla, predati Službi hitne medicinske pomoći na instaliranje.

U sklopu projektnih aktivnosti koje su se odnosile na edukacije, od 23.12.2022. do 17.3.2023.godine u saradnji sa ekspertima za prvu pomoć izvršena je obuka 151 pripadnika Službi zaštite i spašavanja u Tuzli i Profesionalne vatrogasne jedinice iz bazične i napredne prve pomoći.