Završena tradicionalna Ljetna škola mladih i Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa grada Tuzla

Ljetna škola mladih i Službe zaštite i spašavanja postaje tradicionalna aktivnost Crvenog križa, koju redovno podržava Gradski štab Civilne zaštite Tuzla.

Ove godine, kako je i planirano, na Ljetnoj školi izvršena je obuka članova Službi zaštite i spašavanja i volontera Crvenog križa iz pružanja prve pomoći, logističke podrške, odgovora na prirodne i druge nesreće, gašenje požara, postupanja u slučaju nailaska na minsko polje i komunikacije s ciljem jačanja kapaciteta Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Tuzla. Mladi Crvenog križa Tuzla slušali su također i edukacije o volontiranju, realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja i trgovine ljudima. Ovogodišnja Ljetna škola mladih održana je od 12.08. do 16.08. 2021. godine u Eko domu na Majevici, gdje je učešće uzelo 40 osoba. Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi mladih edukacije su u svojstvu predavača održali i uposlenici Službe Civilne zaštite grada Tuzle, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, Federalne i Kantonalne uprave Civilne zaštite – TUN Tim te Ministarstvo unutrašnjih poslova TK.

Svi učesnici su uzeli učešće na nekoliko mini pokaznih vježbi, gdje se nakon istih vršila analiza urađenog. Završna pokazna vježba je održana 15.08. 2021. gdje je u simulaciji požara vršeno izvlačenje unsrećenih osoba iz zapaljenog Eko doma te povrijeđenih iz minskog polja. Na pokaznoj vježbi učešće su uzeli volonteri CK Tuzla, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, MUP TK, FUCZ/KUCZ TUN Tim te pripadnici Službe zaštite i spašavanja CK Grada Tuzla. Ljetna škola mladih realizovana je uz poštivanje svih epidemioloških preporuka.