Održana Međunarodna ljetna škola mladih i Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa grada Tuzla

U periodu od 17. do 21. avgusta 2023. godine održana je Ljetna škola mladih i pripadnika Službe zaštite i spašavanja u Eko kući na Majevici.

Ljetna škola mladih je održana uz podršku Gradskog štaba civilne zaštite Grada Tuzla.

Gradonačelnik grada Tuzla gospodin Zijad Lugavić   svečano je otvorio ovogodišnju Ljetnu školu.

Realizacija ovogodišnje Ljetne škole doprinijela povećanju i osvježenju znanja mladih volontera Crvenog križa te pripadnika Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa grada Tuzla iz programa pružanja prve pomoći, realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja,  prevencije trgovanja ljudima,  spašavanja u različitim uslovima i okolnostima. Na zavšrnoj pokaznoj vježbi koja je održana 20. augusta izvršeno je testiranje usvojenih znanja.

Fokus tokom obuke je bio na sticanju praktičnih vještina, njihovom uvježbavanju i primjeni.

Tokom trajanja Ljetne škole mladi članovi Crvenog križa i članovi Službe zaštite i spašavanja su se uvježbavali po formaciji organizovanja Službe zaštite i spašavanja u Crvenom križu.

Na Međunarodnoj ljetnoj školi mladih  na dnevnoj bazi prisustvovalo je između 40-45 osoba među kojima su bili predstavnici  Crvenog križa Osijek, Crvenog krsta Sombor i Novi Sad, Crvenog krsta/križa Brčko Distrikta, Crvenog križa Srebrenik i Kalesija i Crvenog križa grada Tuzla.

Predavači: Instruktori iz redova uposlenika, volontera i spoljni saradnici Crvenog križa/krsta grada Tuzla te uposlenici Službe Civilne zaštite Tuzla, PVJ, Mješovite specijalizirane jedinice za hitne intervencije, Gorske službe spašavanja i Službe radioamatera Tuzla.