Obavijest za građane Tuzle

Poštovani građani,

u vrlo teškoj i složenoj situaciji za sve nas u lokalnoj zajednici, u vrijeme dok traje pandemija virusa COVID-19, građani, posebno socijalno ugrožene kategorije, stariji od 65 godina pa i mlađe osobe, porodice sa djecom, lica koja ostaju bez posla i korisnici novčanih primanja po Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i porodica sa djecom,  s pravom očekuju pomoć od Države i humanitarnih organizacija.

Zbog složenih zakonskih procedura koje nisu predvidjele ovakvu situaciju, Država vrlo sporo reaguje na zahtjeve građana. Molimo građane da budu strpljivi i da, koliko god je to moguće, traže podršku porodice, komšija, predstavnika etažnih vlasnika i savjeta mjesnih zajednica. Mi smo tu radi naših građana. Crveni križ smo svi mi zajedno i sada je vrijeme da iskažemo međusobnu solidarnost. Naša Služba zaštite i spašavanja u koordinaciji sa GŠCZ- Tuzle svakodnevno, u skladu sa mogućnostima i raspoloživim podacima, u skladu sa određenom selekcijom najugroženijih, a sve to u saradnji sa mjesnim zajednicama, odgovara na potrebe sugrađana i to prvenstveno onih koji su sami, stariji od 65 godina i koji zbog određenih naredbi od štabova CZ, ne mogu izlaziti izvan svojih domova. Pored nas u pomoć pristižu komšije, rodbina i prijatelji kao i članovi savjeta mjesnih zajednica. Iskreno se nadamo da svi zajedno možemo i moramo odgovoriti ovom izazovu.

U Crveni križ se javljaju kategorije lica koje imaju finansijska sredstva i kojima treba napraviti određenu kupovinu. Takvim licima mogu pomoći prvenstveno, predstavnici etažnih vlasnika, članovi porodica, komšije i članovi savjeta mjesnih zajednica, naravno i naš Tim.

Mnogo je složeniji problem lica i porodica koje nemaju novac a ne mogu izlaziti van svog doma niti se imaju kome obratiti. Za takva lica očekujemo pomoć šire društvene zajednice, uključujući posebno, nadležne ustanove. Ova lica i porodice su naš prioritet.

Crveni križ ima otvorene  slijedeće SOS telefone:

035/252-198, svaki radni dan  od 09.00 do 14.00 sati,

062/234-181 subota i nedelja od 10.00 do 13.00 sati,   na koje se mogu dobiti dodatne informacije.

Molimo građane da ne dolaze u prostorije Crvenog križa a mi ćemo se potruditi da u okvirima naših raspoloživih zaliha prema određenom kriteriju, pomoć dostavljamo na adrese.

Naši njegovatelji i dalje, svakodnevno obavljaju njegu i pomoć u kući, za oko 150 članova, koji na dobrovoljnoj bazi žele da ostanu u okviru ovog programa.

Zbog vaše i naše sigurnosti ostanite kod kuće!!!

 

Zajedno širimo snagu humanosti!

 

Stručna služba Crvenog križa/krsta grada Tuzla