20.000,00 KM podijeljeno porodicama u stanju socijalne potrebe u Tuzli

Crveni križ/krst grada Tuzla je tokom januara mjeseca 2020. godine realizirao Zimski program pomoći kojeg je finansirao Švicarski Crveni križ.

Zimski period je posebno osjetljivo doba godine, kada se životni troškovi značajno povećavaju za većinu ljudi. Iskustva iz dosadašnjih programa Zimske pomoći pokazala su da socijalno ugrožene osobe koriste pomoć za kupovinu ogrjeva, zimsku garderobu i druge zimske potrepštine. Naime, Tuzla je tokom 2019. godine bila izrazito pogođena migrantskom krizom gdje se veliki broj organizacija angažovao samo  na zbrinjavanje migranata, dok je lokalno stanovništvo koje je u stanju socijalne  potrebe i rubu egzistencije, po procjeni donatora, stavljeno na marginu. Mnogi korisnici su izjavili da ne bi mogli kupiti dodatnu hranu i zimske stvari bez ovakvih vidova podrške.

Korisnici u Zimskom programu pomoći 2019/2020.  bile su višečlane porodice sa 5 i više djece koja su na dječijem doplatku i socijalno ugrožene osobe starije od 60 godina, primaoci stalne novčane pomoći. Za potrebe realizacije ovog projekta porodicama je podijeljeno nešto više od 18.000,00 KM, dok je vrijednost cjelokupnog projekta bila 20.000,00 KM. Od 148 korisnika ovog projekta, 17 porodica sa 5 i više djece je jednokratno dobilo pomoć u iznosu od 300,00 KM, dok su ostali korisnici dobili pomoć u vrjednosti od po 100,00 KM. Ovo je prvi pojekat koji je realiziran kao „cash“ transfer gdje se korisnicima vršila transakcija  novčane pomoći na žiro račune. Na kraju treba spomenuti, da nažalost, veliki broj osoba koje su u stanju potrebe nisu obuhvaćene ovim programom zbog nedostatka novčanih sredstava.

Koristimo priliku da se za ovakve vrste podrške, zahvalimo donatoru Švicarskom Crvenom križu, koji se nesebično zalaže za podršku razvoju programa Crvenog križa Tuzle.