Crveni križ u BiH pokrenuo akciju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH), zajedno sa svojom strukturom, Crvenim križem Federacije BiH, Crvenim krstom RS i Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH pokrenulo je akciju solidarnosti i prikupljanje novčanih sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Podsjetimo, Društvo Crvenog krsta/križa BiH je aktiviralo jedinstveni humanitarni broj 17023 čijim pozivom građani doniraju 2,00 KM.

Sredstva se mogu uplatiti i putem žiro računa DCKBiH broj 140-101-00258863-26, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Imajući u vidu da je primarni mandat Društva Crvenog krsta/križa BiH da djeluje kao pomoćno tijelo Savjeta/Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u skladu sa humanitarnim principima Pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca u miru i za vrijeme elementarnih i drugih nepogoda, epidemija i oružanih sukoba, ovim pozivamo sve institucije države Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, sve kantone, gradove i općine, kompanije i javnost da doniraju sredstva na račun Crvenog križa/krsta. Također, pozivamo i druge nevladine i karitativne organizacije da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Također, ukoliko određene medicinske ustanove izraze namjeru prikupljanja medicinske pomoći, apelujemo da prvo kontaktiraju sjedište Društva Crvenog krsta/križa BiH i nadležna Ministarstva zdravstva kako bi se izvršila koordinacija sa ostalim komponentama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). 

O eventualno drugoj vrsti pomoći i potreba ugroženom stanovništvu Ukrajine blagovremeno ćemo vas izvijestiti putem saopćenja za javnost, naše strukture kao i putem zvaničnih profila na društvenim mrežama. Sve u cilju kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima u Ukrajini i okolnim zemljama.

Inače, sve poduzete aktivnosti su u skladu sa preporukama Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, najveće globalne humanitarne mreže koja trenutno koordinira humanitarnu akciju za ugroženo stanovništvo Ukrajine.

  • Obavijest preuzeta sa www.ckfbih.ba stranice Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.