Obilježena 110.godišnjica postojanja i rada Crvenog križa/krsta u Tuzli

U JU Narodno pozorište Tuzla, 23. septembra obilježili smo 110. godišnjicu postojanja i rada Crvenog križa/krsta u Tuzli.

Sala Narodnog pozorišta bila ispunjena upravo ljudima koji svojom dobrotom, svojim malim djelima, dali doprinos razvoju Crvenog križa/krsta u Tuzli.

Crveni križ/krst u Tuzli je prva organizacija formirana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine koja je počela sa radom daleke 1912. godine. Tada, u to vrijeme prvi predsjednik Crvenog križa u Tuzli bio je Osman efendija Vilović, gradonačelnik ili načelnik Tuzle od vremena 1908. do 1922. godine. Velika je to čast a može se reći da je na neki način i pečat u vremenu koji svjedoči da su i kasnije neki od načelnika i gradonačelnika Tuzle bili protagonisti razvoja Crvenog križa u Tuzli. Jedan od njih, prije drugog svjetskog rata bio je i Murat beg Zaimović koji je bio na čelu Tuzle od 1931. do 1935. godine. Prvi predsjednik Crvenog križa nakon Drugog svjetskog rata bio je doktor Fuad Idrizbegović. Zlatnim slovima u novijoj istoriji razvoja Crvenog križa/krsta u Tuzli su zapisana imena Selima Bešlagića i Jasmina Imamovića. Selim Bešlagić je bio predsjednik/načelnik Općine Tuzla od 1990. do 2001. godine, moglo bi se reći u vrijeme ružnih ratnih i poratnih događanja koje pamte sadašnje generacije. Tada je pokrenuta nova era za Crveni križ u Tuzli. Jasmin Imamović, aktuelni gradonačelnik je čovjek koji ima karijeru načelnika/gradonačelnika dugu 21 godinu, od 2001. godine, pa bi se moglo reći da je imao priliku i da je najduže podržavao razvoj Crvenog križa i kao prvi čovjek Tuzle, obilježi pune dvije decenije svog ličnog doprinosa razvoju Crvenog križa u Tuzli, koji je izrastao u najveću, možda i najbolju organizaciju u Bosni i Hercegovini.

Crveni križ/krst u cijelom svijetu, pa i u Tuzli se razvija i „raste“ zahvaljujući entuzijazmu volontera ali i doprinosu profesionalaca. Crvenim križem u Tuzli su rukovodili predsjednici: Osman efendija Vilović, doktor Fuad Idrizbegović, Džemal Muharemagić, Marijan Lukanović, Jaroslav Šuster, doktor Mustafa Šehović, doktor Borivoje Zlatanović, Drago Marjanović, Nedo Ristić, Jovanka Zarić, Tomo Puljić, doktor Branislav Ćurčić, Mihovil Maričević, doktor Mladen Balić, magistar med sc. Mario Križić i Prof.dr.med sc. Ervin Alibegović.

Kao rukovodioci Stručne službe, sekretari menadžeri bili su: Šemsa Hadžiefendić, Ilija Šobot, Džemal Muharemagić, Aco Đurić, Anto Marković, Momir Cupara, Abdulah Hukić, Sead Hasić, Vildana Halilović i još jednom aktuelni sekretar Sead Hasić.

Svojim prisustvom su našu godišnjicu uveličali Gradonačalnik Grada Tuzle gosp. Jasmin Imamović, predstavnici gradskih službi, te sekretari i zaposlenici u Crvenom križu u strukturi Crvenog križa Federacije BiH, predstavnici Crvenih križeva iz regiona i to Crvenog krsta Sombor i Novi Sad, i Crvenog križa Osijek.

Upriličena je i dodjela Jubilarnih priznanja istaknutim volonterima, dobrovoljnim davaocima krvi, predstavnicima vlasti te predstavncima Crvenog križa u strukturi Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Pojedinačna priznanja:

 1. Hadžihrustić Šerifa
 2. Imamović Jasmin
 3. Bešlagić Selim
 4. Džananović Dževad
 5. Stjepić Slavko
 6. Balić Mladenu
 7. Gobeljić Strahinja
 8. Đukić Marko
 9. Ćosić Denis
 10. Hinić Mihela
 11. Hodžić Namik
 12. Omerović Fehim
 13. Pranjić Kata
 14. Baričak Viktor
 15. Bekrić Kerim
 16. Galušić Zora
 17. Križić Mario
 18. Marković Božo
 19. Mršić Denis
 20. Leko Branko
 21. Kišić Husnija
 22. Divković Marija
 23. Benković Zdenko
 24. Ibrišimović Slavica
 25. Delić Sulejman
 26. Hodžić Muhamed
 27. Kadić Senad
 28. Džambić Midhat
 29. Sadiković Mehmed
 30. Begović Alen
 31. Deljić Rasim
 32. Faslić Hajrudin
 33. Ćatović Amir
 34. Ribić Mujo
 35. Mehmedović Maida
 36. Djedović Senaid
 37. Krvavac Zlatko
 38. Malkočević Mirzet, posthumno
 39. Hasić Sead
 40. Alibegović Ervin

Pravna lica:

 1. Gradsko Vijeće Grada Tuzla
 2. UKC Tuzla, Poliklinika za transfuziologiju Tuzla
 3. Crveni križ/krst Federacije BiH
 4. Crveni križ Švicarske – Ured u Tuzli
 5. Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine
 6. Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek
 7. Crveni krst Srbije, Gradska organizacija Novi Sad
 8. Crveni krst Sombor
 9. Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine
 10. Crveni križ Tuzlanskog kantona
 11. Služba civilne zaštite Grad Tuzla
 12. Termoelektrana Tuzla, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi
 13. Rudnik Mramor, Sindikalna organizacija, Sekcija DDK
 14. Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“, Tuzla
 15. Tim mladih „Solferino“ Crvenog križa grada Tuzla
 16. JU Srednje i osnovne škole u Tuzli (sve 41)
 17. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK
 18. JU Centar za socijalni rad Tuzla
 19. RTV TK
 20. RTV-7 Tuzla
 21. RTV „Slon“

Zahvaljujemo se svim saradnicima koji su na bilo koji način pomogli da se organizuje današnja svečanost a među kojima su : Grad Tuzla, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst/križ Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, Narodno pozorište Tuzla, OFF-SET štamparija Tuzla, Kombaks Lukavac, Dely Catering doo Tuzla,  Motel- Krčma „Ječmište kod Tome“ vlasništvo Vilušić Tomislav, Auto škola „Baja“, BaNel doo, Restoran Mir Tuzla, Velija Hasić, student Pravnog fakulteta u Tuzli, Kosmonaut d.o.o. Tešanj, Cvjećara „Marić“ Tuzla; JU Srednja muzička škola „Čestimir Mirko Dušek“.