Starost može biti lijepa ako je živimo zajedno

 

Crveni križ grada Tuzle svake godine na određen način obilježava Međunarodni dan starijih osoba.Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba žele se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. oktobra.

Mi u Crvenom križu grada Tuzle još od 1998. godine na određen način provodimo program brige o starijim osobama. Od 2013 godine radimo projekat njege i pomoći u kući kojim je obuhvaćeno oko 180 naših članova. Naši njegovatelji,njih 17 svakodnevno obilazi domove starih i bolesnih lica u namjeri da im život učine ljepšim u toplini vlastitog doma. Takođe, mi smo kroz naš program socijalne zaštite, licim koja su starija od 65 godina, dali prioritet u zbrinjavanju.

Značajno je napomenuti da je Crveni križ grada Tuzla, u saradnji sa švicarskim Crvenim križem, dao svoj doprinos na razvoju programa aktivnog starenja u gradu Tuzla.

Sutra je Međunarodni dan starijih osoba i tim povodom upućujemo iskrene čestitke našim članovima i sugrađanima u želji da ih prati dobro zdravlje.